Üdvözlöm Debrecen legelső hitel blog oldalán! Segítek Önnek eligazodni a hitelek világában!

Hitel-Debrecen,Bank-Debrecen

Néhány gondolat az ingatlan értékbecslésről....

2009. május 07. - Hitel-Debrecen,Bank-Debrecen

Hogyan születik meg az ingatlan értékbecslés?

 Az ingatlan értékbecslésnek több módszere van, de lakóingatlanok esetében szinte csak a piaci összehasonlító adatokon alapuló forgalmi értékelés használatos. Ennek lényege, hogy a hasonló tulajdonságú ingatlanoknak az értéke is hasonló.

  Az ingatlan értékbecslő első lépésben kiválasztja azt az alaphalmazt, amivel a kérdéses ingatlan értékét össze tudja hasonlítani. Ehhez olyan ingatlanokat kell, találni, amelyek elhelyezkedésükben, állapotukban, méretükben leginkább hasonlítanak a vizsgált ingatlanhoz és egy éven belül adásvétel tárgyai voltak és a vételár az értékbecslő előtt ismert. Ezután az értékbecslő megvizsgálja a vizsgált ingatlan és az alaphalmaz ingatlanjai közti különbséget, ezekkel az értékmódosító tényezőkkel lefelé, vagy felfelé korrigálja a vizsgált ingatlan piaci értékét.

Tartalma:

- A vizsgált ingatlan leírását.

- Az értékbecslés módszerének leírását.

- Az összehasonlító ingatlanok leírását és vételárát.

- Az értékmódosító tényezőket, és azok összegszerű vagy százalékos mértékét.

- A piaci ár kiszámítását.

Az eladók viszonya:

  Az eladó kötődik az ingatlanjához, így általában túlértékeli azt.Pl.: ott nevelte fel a gyerekeit, esetleg ő építette. Ettől a számára az ingatlana értékesebb más ingatlanoknál.

  Ez a jelenség annyira gyakori, hogy nevet is adtak neki. Ez az előszereteti érték. Ezt az értéket a piac néhány kivételtől eltekintve egyáltalán nem veszi figyelembe. A vevőnek semmi értéktöbbletet nem jelent, hogy a betont ami födémbe került személyesen a tulajdonos keverte.

  A túlértékelés másik oka, hogy az eladó az igényeihez igazítja az árat. Ilyenkor az ingatlant, annyira értékeli, amennyi pénzre szüksége van a tervei megvalósításához.

A vevők csapdái:

 Vevők akkor vannak veszélyben, ha beleszeretnek az első megtekintett ingatlanba. Ha már több ingatlant is láttak, jegyzeteket készítettek, akkor van némi összehasonlítási alapjuk. De soha ne feledje, hogy az eladó által kért ár nem egyenlő a piaci árral. Az ingatlan értéke attól független, hogy az eladó mennyit kér érte.

  A másik gyakori hiba, hogy felújítandó és felújított ingatlanokat hasonlítanak össze, és az összehasonlítás során a felújítási költséget alulbecsülik.

Az értékbecslés díja:

 Az ingatlan értékbecslés díja általában 15.000-50.000Ft. Ha rossz üzletet köt, az ennél többe fog kerülni. Az értékbecslést, ha az Önnek kedvez, az alku során is felhasználhatja, az ára így is megtérülhet.

Figyelem! A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel.

 A jelzáloghitel felvételekor, a bank mindenképpen megrendel értékbecslést, de ez az értékbecslő, nem a forgalmi értéket, hanem a hitelfedezeti értéket állapítja meg. Ami mindig alacsonyabb a forgalmi értéknél.

Ingyenes Hitel-kalkulátor

  Kíváncsi rá milyen HIBÁKAT követnek el a leggyakrabban azok, akik hitelt vesznek fel vagy vettek fel? Iratkozzon fel most hírlevelemre és INGYEN eljuthat a TITKOS OLDALAMRA , ahol 5+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN jótanács várja!

Ide kattintson!

 Szeretne egy INGYENES tájékoztatást kapni? Szeretné, hogy KÉNYELMESEN  az otthonában, egy SZAKÉRTŐ  válaszoljon az összes pénzügyi kérdésére?

Kattintson ide!

Debrecen-Bank: Debreceni bankfiókok nyitva-tartása

A bejegyzés trackback címe:

https://hitel-debrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr391108609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.