Üdvözlöm Debrecen legelső hitel blog oldalán! Segítek Önnek eligazodni a hitelek világában!

Hitel-Debrecen,Bank-Debrecen

Mi az KHR lista(BAR)?

2009. május 19. - Hitel-Debrecen,Bank-Debrecen

BAR-LISTA vagy KHR- LISTA

(Központi Hitelinformációs Rendszer)

  A BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) a PSZÁF által elismert, a törvényben foglaltaknak megfelelő "központi hitelinformációs rendszer" (HPT. 18. § l. pont). A BAR adatbázisa tartalmazza mindazokat az adatokat, amelyek központi nyilvántartását a törvények előírják, illetve engedélyezik és a rendszer felhasználói ügyfeleikről megadnak. A törvényben megfogalmazott csatlakozási kötelezettség, továbbá a BAR felhasználására vonatkozó Együttműködési Szerződés garantálja, hogy az adatbázis mindig teljes, pontos és napra kész adatokat tartalmazzon.

  Ezeket az adatokat minden felhasználó azonos jogokat élvezve kérdezheti le. A lekérdezéshez a keresett ügyfél azonosítóit kell csupán megadni, s a válasz tartalmaz minden, az adott ügyfélre vonatkozó adatot - kivéve azokat, amelyek a felvivő pénzügyi intézmény, az adatgazda azonosítására alkalmasak.

 A BAR fontos szerephez jut a hitelkérelmek elbírálásánál. A BAR információi pozitív és negatív minősítést is hordozhatnak, azaz nem feltétlenül rossz minősítés az, ha valakiről adat található a BAR-ban. Például a jó hitelmúlttal rendelkező, pontosan törlesztő, megbízható vállalkozásoknak, ügyfeleknek a BAR lekérdezés meg is könnyítheti a hitelhez jutást.

Adatszolgáltatás a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tárolt adatokról:

 Pénzügyi intézmény Ügyfelének joga van arra, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) róla tárolt adatokba betekintsen. Az Ügyfél e jogát bármelyik Pénzügyi intézmény bármely fiókjánál, az ún. „Ügyféltudakozvány” tranzakció kérelmezésével gyakorolhatja. A választ a BISZ Rt. kinyomtatva, az ügyfél nevére megcímzett, zárt borítékban juttatja vissza a tranzakciót feladó Pénzügyi intézménynek. A bontatlan borítékot a Pénzügyi intézmény adja át az ügyféltudakozvány igénylőjének. Az ügyféltudakozványban szerepel az Ügyfél minden hitelreferencia-adata, valamint annak a pénzügyi intézménynek a neve is, aki az Ügyfelet a KHR-be fevitte.

 Adatmódosítási, adattörlési kérelmek benyújtása a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tárolt adatokkal kapcsolatban:

 A Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) adatot felvivő Pénzügyi intézmény (továbbiakban: Referenciaadat-szolgáltató) felelős az adatok tartalmáért, helyességéért. Ő vagy jogutódja mindaddig felelősséggel tartozik az adatok tartalmáért, teljességéért, napra kész karbantartásáért és lezárásáért, amíg a rendszerben általa felvitt adat van.       

 Adatmódosítási, adattörlési kérelmek elbírálásához az azokat a KHR-be felvivő Referenciaadat-szolgáltatónak áll rendelkezésére azon adatok köre (számlainformációk, törlesztési információk), amelyek a kérelmekkel kapcsolatos érdemi döntések meghozásához lehetnek szükségesek. A gyors, hatékony ügyintézés érdekében azt javasoljuk, hogy módosítási, javítási, törlési igényét az adatot a KHR-be felvivő Referenciaadat-szolgáltatóhoz szíveskedjen benyújtani.

Ingyenes Hitel-kalkulátor

  Kíváncsi rá milyen HIBÁKAT követnek el a leggyakrabban azok, akik hitelt vesznek fel vagy vettek fel? Iratkozzon fel most hírlevelemre és INGYEN eljuthat a TITKOS OLDALAMRA , ahol 5+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN jótanács várja!

Ide kattintson!

 Szeretne egy INGYENES tájékoztatást kapni? Szeretné, hogy KÉNYELMESEN  az otthonában, egy SZAKÉRTŐ  válaszoljon az összes pénzügyi kérdésére?

Kattintson ide!

Debrecen-Bank: Debreceni bankfiókok nyitva-tartása

A bejegyzés trackback címe:

https://hitel-debrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr101131910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.